Dominion

Το Dominion είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια (αν όχι το σημαντικότερο) της περσινής χρονιάς.  Πρωτοεμφανίστηκε στην Essen τον Οκτώβριο του 2008 και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα στα αγγλικά και στα γερμανικά. Από την πρώτη στιγμή ήταν πάρα πολύ έντονος ο ντόρος γύρω από αυτό. Τόσο τις μέρες πριν την έκθεση όσο και κατά τη διάρκεια της ακούγαμε συνέχεια γι’ αυτό το παιχνίδι ενώ και τα τραπεζάκια στο περίπτερο της Rio Grande Games όπου έδειχναν το παιχνίδι, ήταν μονίμως πιασμένα.

Μετά την έκθεση όχι απλά συνέχισε ο ντόρος γύρω από το παιχνίδι, αυξήθηκε κιόλας. Κι αυτό γιατί η κυκλοφορία του παιχνιδιού συνοδεύτηκε από την online έκδοση του στο BrettspielWelt όπου ο καθένας μπορούσε δωρεάν να παίξει το παιχνίδι με αντιπάλους απ’ όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τον πρωτοποριακό μηχανισμό του παιχνιδιού, είχε ως αποτέλεσμα όλοι να μιλάνε γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι να το ψάχνουν για να το αγοράσουν. Σημαντικό παράγοντα φυσικά έπαιξε και το γεγονός ότι το παιχνίδι ήταν (και είναι) πάρα πολύ καλό. Σε βαθμό που με το που τέλειωνες μια παρτίδα ήθελες αμέσως να ξεκινήσεις την επόμενη.

Από εκείνη την περίοδο μέχρι τώρα έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Σ’ αυτό το διάστημα το Dominion έχει κερδίσει τα περισσότερα από τα βραβεία που υπάρχουν για επιτραπέζια, άλλο ένα δείγμα του πόσο καλό παιχνίδι είναι. Πιο συγκεκριμένα (και μέχρι στιγμής), έχει συμμετάσχει στα παρακάτω βραβεία:

Τι είναι όμως το Dominion?

Στο Dominion οι παίκτες αποτελούν ευγενείς που προσπαθούν να μεγαλώσουν το βασίλειο τους, μαζεύοντας Victory Points (VP). Όποιος στο τέλος του παιχνιδιού έχει τα περισσότερα κερδίζει. Η περιγραφή αυτή σίγουρα δεν είναι πρωτότυπη και θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει πάρα πολλά παιχνίδια μ’ αυτήν. Πράγματι, το θέμα του παιχνιδιού δεν είναι το μεγάλο του ατού και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι διαφορετικό χωρίς να αλλάξει κάτι στον τρόπο που παίζεται. Αυτό όμως που όντως είναι πρωτοποριακό είναι ο βασικός του μηχανισμός. Οι παίκτες ξεκινάνε με ένα deck από 10 κάρτες στην κατοχή τους, 7 από τις οποίες είναι χάλκινα νομίσματα και 3 που αντιπροσωπεύουν Estates (εκτάσεις γης) και στην ουσία είναι VP. Με τα νομίσματα αυτά αγοράζουν άλλες κάρτες που μπαίνουν στο deck τους. Αυτές μπορεί να είναι είτε Action Cards (κάρτες που εκτελούν κάποια ενέργεια), είτε άλλες εκτάσεις γης (VP δηλαδή – όσο πιο ακριβές οι κάρτες για να αγοραστούν, τόσα περισσότερα τα VP), είτε κι άλλα νομίσματα (χάλκινα, ασημένια η χρυσά). Οι νέες κάρτες με τη σειρά τους, επιτρέπουν στον παίκτη να αγοράσει ακόμα περισσότερες κάρτες κ.ο.κ.  Γύρο με το γύρο, το αρχικό deck των 10 καρτών μεγαλώνει με όλο και πιο δυνατές κάρτες, με τον κάθε παίκτη να προσπαθεί να το κάνει όσο πιο παραγωγικό γίνεται.

Έτσι, ενώ σε πολλά παιχνίδια (συνήθως collectible), το deckbuilding κομμάτι (το φτιάξιμο του deck του παίκτη δηλαδή) είναι κάτι πολύ σημαντικό που γίνεται όμως πριν ξεκινήσει μια παρτίδα, εδώ αποτελεί το ίδιο το παιχνίδι. Ο παίκτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο τι θα αγοράσει γιατί κάθε νέα κάρτα που αγοράζει είναι μια κάρτα που θα χρησιμοποιήσει πιο μετά. Συνεπώς θα πρέπει να συνεργάζεται καλά με τις προηγούμενες που έχει πάρει και όλες μαζί να τον βοηθούν στο να αγοράσει ακόμα πιο ακριβές κάρτες (όπως για παράδειγμα τα Provinces που αξίζουν 6 VP το καθένα). Και εδώ είναι το πιο ωραίο κομμάτι του παιχνιδιού: Οι συνδυασμοί των καρτών ή όπως λέγονται σε όρους παιχνιδιών: τα combos! Μπορεί κάποιος ξεκινώντας το γύρο του και παίζοντας μια κάρτα μόνο να καταλήξει να τραβήξει τις περισσότερες κάρτες του deck του, να τις παίξει τη μια μετά την άλλη και να μαζέψει έτσι πάρα πολλά Victory Points μαζεμένα. Αυτό όμως δε θα γίνει τυχαία. Θα πρέπει ο παίκτης να αποφασίσει εξαρχής τι στρατηγική θ’ ακολουθήσει και να την ακολουθήσει κατά γράμμα.

Και βέβαια η στρατηγική σε κάθε παιχνίδι δεν είναι η ίδια. Αυτό επιτυγχάνεται με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο: Οι Action κάρτες που έχουν διαθέσιμες οι παίκτες μπροστά τους είναι σε κάθε παιχνίδι 10. Οι διαθέσιμες όμως κάρτες με τις οποίες έρχεται το παιχνίδι (και από τις οποίες επιλέγονται τυχαία 10 πριν από κάθε παρτίδα) είναι 25 με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν πάρα πολλοί συνδυασμοί μεταξύ τους (για την ακρίβεια 3.268.760 – ναι, κάποιοι έκατσαν και τους μέτρησαν!) εξασφαλίζοντας έτσι πολύ μεγάλο replayability.

Από ένα τόσο επιτυχημένο παιχνίδι δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα expansions: Στο τέλος του χειμώνα κυκλοφόρησαν μέσω του boardgamegeek 2 νέες promo κάρτες, το Black Market και το Envoy ενώ τον Ιούλιο κυκλοφόρησε και το Dominion: Intrigue. Αυτό αποτελούσε ένα πλήρες ανεξάρτητο expansion. Περιελάμβανε δηλαδή 25 νέες Action cards αλλά περιείχε και Νομίσματα/Victory Points κάρτες ώστε να μπορεί να παιχτεί και μόνο του, χωρίς το βασικό παιχνίδι. Τέλος, για τον Οκτώβριο στην Essen έχει ήδη ανακοινωθεί το Dominion: Seaside, άλλο ένα μεγάλο expansion το οποίο όπως έχει ακουστεί θα περιέχει και άλλα components πέρα από κάρτες.

Δεν έχω κάτι άλλο να πω για το παιχνίδι. Αν δεν το έχετε παίξει βρείτε κάποιο γνωστό σας που να το έχει και δοκιμάστε το.  Το πιο πιθανό είναι να σας αρέσει και να του ζητάτε αμέσως μετά να ξαναπαίξετε. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο Greek Guild ένα review στα ελληνικά από τον χρήστη Von Falkenheyn, εδώ.

Και μια τελευταία πληροφορία: Όταν με το καλό βγει και το Seaside, οι πιθανοί συνδυασμοί των 10 καρτών από τις 77 που θα είναι διαθέσιμες (25 + 2 + 25 + 25) θα είναι μόνο 1.258.315.963.905 . Για να τους δοκιμάσει κάποιος όλους, και θεωρώντας ως διάρκεια κάθε παρτίδας τα 30 λεπτά, θα χρειαστεί μόνο 70.000.000 χρόνια !!! 🙂

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Reviews. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: