Print & Play Games! (Part 1)

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένα πολύ ωραίο hobby. Κάποιοι όμως μπορεί να το θεωρήσουν λίγο ακριβό, ειδικά όταν βλέπουν παιχνίδια να κοστίζουν 50€ και παραπάνω. Για όσους λοιπόν το οικονομικό είναι ένα σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας υπάρχει και μια εναλλακτική λύση: Print & Play Games!

Τι είναι τα Print & Play Games? Μα αυτό που λέει το όνομα τους! Είναι παιχνίδια που κυκλοφορούν συνήθως σε PDF αρχεία στο δίκτυο και τα οποία μπορεί όποιος θέλει να τα εκτυπώσει σπίτι του και να παίξει με αυτά. Έτσι το μόνο κόστος που θα έχει είναι αυτό του χαρτιού και του μελανιού της εκτύπωσης. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι το παιχνίδι υστερεί σε κάτι σε σχέση με τα εμπορικά παιχνίδια. Αν το ψάξει κανείς θα ανακαλύψει διαμαντάκια που θα μπορούσαν άνετα να έχουν κυκλοφορήσει από κάποια εταιρεία. Επιπλέον, πολλά από αυτά μπορούν να παιχτούν και από έναν παίκτη μόνο, κάτι που δε συναντάται συχνά σε εμπορικά παιχνίδια.

Ξεκινώντας να το ψάχνω στο boardgamegeek, για να γράψω αυτό εδώ το άρθρο, δεν είχα ιδέα πόσα print and play παιχνίδια υπάρχουν εκεί μέσα! Σε αυτήν εδώ τη λίστα για παράδειγμα μπορεί κάποιος να μετρήσει πάνω από 450 διαφορετικούς τίτλους!! Προφανώς, δεν είναι όλα τα παιχνίδια αυτά αξιόλογα, ούτε αξίζουν να ασχοληθείτε με όλα από αυτά. Υπάρχουν όμως και μερικά που θα σας χαρίσουν αρκετές στιγμές διασκέδασης.

Για το άρθρο αυτό (που θα σπάσει σε 2 μέρη), επέλεξα μερικά συγκεκριμένα παιχνίδια τα οποία είναι αρκετά αξιόλογα. Κάποια από αυτά τα έχω δοκιμάσει ο ίδιος ενώ τα υπόλοπα είναι αρκετά γνωστά με πολλά τα σχόλια που τα επαινούν οπότε θεωρώ ότι αξίζουν να συμπεριληφθούν. Σε κάθε ένα θα παραθέτω το link για τη σελίδα του στο boardgamegeek μαζί με κάποια σχόλια πάνω σε αυτό. Ακολουθώντας το link και διαβάζοντας την περιγραφή, συνήθως θα βρίσκετε οδηγίες του τι θα χρειαστεί για να κατεβάσετε και να τυπώσετε το παιχνίδι.

Print & Play Games


Zombie in my Pocket

Ένα παιχνίδι για έναν παίκτη (solo) που καλείται να εξερευνήσει ένα σπίτι γεμάτο από Zombies, να βρει ένα καταραμένο artifact και να το θάψει στην αυλή. Εύκολοι κανόνες, γρήγορο gameplay και πολύ απλή κατασκευή. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά Print & Play παιχνίδια που κυκλοφορούν. Ενώ είχε βγει πριν από αρκετό καιρό, εγινε ευρέως γνωστό όταν ένας χρήστης ανέβασε αρχεία του παιχνιδιού με σαφώς βελτιωμένα γραφικά. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά downloads, πολλά plays του παιχνιδιού και τόσος ντόρος που σίγουρα δεν τον περίμενε ούτε ο δημιουργός του. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αγοραστούν τα δικαιώματα από την Cambridge Games Factory και να κυκλοφορήσει κανονική εμπορική έκδοση με μεγάλου μεγέθους tiles και μερικές προσθήκες στους κανόνες  όπως δυνατότητα για 1-8 παίκτες.

micropul

Το micropul είναι ένα abstract tile-laying παιχνίδι για 1 έως 2 άτομα. Προσωπικά δεν το έχω παίξει αλλά όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί μιλάνε για ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι που πρέπει να συνδυάσεις τόσο τακτικές κινήσεις όσο και γενικότερη στρατηγική. Με το να είναι τόσο δημοφιλές, πάρα πολλοί χρήστες έχουν δημιουργήσει δικές τους εκδόσεις με διαφορετικά γραφικά. Αν χαζέψετε λίγο στη gallery του παιχνιδιού θα δείτε τι εννοώ. Οπότε, βλέπετε ποια προτιμάτε και προχωράτε!

Pocket Civ

Χωράει ένας ολόκληρος πολιτισμός μέσα στην τσάντα σας; Το Pocket Civ είναι ένα παιχνίδι για έναν παίχτη, εμπνευσμένο από το γνωστό παιχνίδι Civilization. Το 2006 πήρε το βραβείο του Gone Gaming για Best Downloadable Board Game. Κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις, βασική και Deluxe ενώ στο thread του παιχνιδιού θα βρει κανείς πολλά αρχεία γι’ αυτό.

Dead of Night

Και φτάνουμε σε ένα παιχνίδι που όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εμπορικά μεγάλα επιτραπέζια, λίγο έλειψε να αγοράστεί από μια εταιρεία και να εκδοθεί. Τελικά δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία και το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο δωρεάν. Πρόκειται για ένα κλασσικό Zombie Game με τους παίκτες να προσπαθούν να επιβιώσουν από τις ορδές των Ζόμπι που τους επιτείθονται. Μπορεί να παιχτεί από 1-6 άτομα και περιέχει διάφορα σενάρια για τους παίχτες. Η νίκη έρχεται είτε με ολοκλήρωση του objective, είτε με τον ερχομό της μέρας. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί του, σας περιμένουν δυνατές συγκινήσεις και μια κινηματογραφική εμπειρία!

Punch!

Συνεχίζουμε με μια ελληνική δημιουργία! Το Punch! είναι ένα παιχνίδι για 2 άτομα, φτιαγμένο από τον Άλκη Μωραΐτη και με θέμα έναν αγώνα Box. Κάθε ματς κρατάει 3 γύρους και έχει συνολική διάρκεια 15-30 λεπτά. Φαίνεται απλό παιχνιδάκι αλλά έχει αρκετές επιλογές και κρατάει το ενδιαφέρον. Μακάρι να βλέπαμε κι άλλες ελληνικές δημιουργίες σαν κι αυτήν!

Valor & Victory

To Valor & Victory είναι άλλο ένα παιχνίδι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εμπορικό. Πρόκειται για ένα squad-based wargame που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Παίζεται από 2 άτομα και έχει μέση διάρκεια 60 λεπτά. Είναι πρόσφατο σχετικά παιχνίδι (2007) και ο δημιουργός του το υποστηρίζει αρκετά με νέες μονάδες και έξτρα χάρτες.

The Dungeon of D

Άλλο ένα solo παιχνίδι (για έναν παίχτη δηλαδή) με πολύ όμως έξυπνους μηχανισμούς. Παίρνετε έναν χαρακτήρα από τους 18 που έχει και ξεκινάτε να εξερευνείτε ένα Dungeon. Σιγά σιγά κατεβαίνετε όλο και πιο κάτω με τους εχθρούς να γίνονται όλο και πιο δύσκολοι. Το παιχνίδι δεν έχει ζάρια και δε χρειάζεται καν χαρτί και στυλό για να κρατάτε πληροφορίες. Τα πάντα γίνονται με τις κάρτες του παιχνιδιού. Γενικά πολύ ωραίο παιχνιδάκι και το προτείνω σε όποιον θέλει ένα όμορφο solo παιχνίδι. Το μόνο αρνητικό ότι ίσως μια παρτίδα καταλήξει να κρατήσει πολύ ωρα.

In the Shadow of Byzantium

Κλείνω το πρώτο μέρος με ένα παιχνίδι για το οποίο δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία στη σελίδα του στο boardgamegeek, φαίνεται όμως να είναι πολύ ενδιαφέρον. Τα αρχεία για να το φτιάξετε, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για το παιχνίδι θα βρείτε στην «επίσημη» σελίδα του, εδώ. Πρόκειται για ένα «γεμάτο» παιχνίδι με πολλά counters και 16 σελίδες manual. Αν αποφασίσετε δηλαδή να το φτιάξετε θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο. Μια ματιά στο χάρτη πάντως φτάνει για να μας δείξει ότι αυτός που το σχεδίασε πρέπει να έχει αρκετές γνώσεις από Αρχαία Ελλάδα και Ιστορία. Εάν έχετε όρεξη ρίξτε μια πιο αναλυτική ματιά στο site της «εταιρείας» που το βγάζει – έχουν κυκλοφορήσει πολλά παιχνίδια Print & Play οι τύποι με αρκετά από αυτά να έχουν θέμα την Αρχαία Ελλάδα ή το Βυζάντιο.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Απόψεις. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: