Ιδέες για δώρα σε non-gamers!

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα όλο και περισσότερες αγορές καταλήγουμε να κάνουμε με πολλές από αυτές να αποτελούν δώρα για φίλους και γνωστούς. Ένα ιδανικό δώρο που μπορεί να πάρει κάποιος αυτές τις μέρες είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Το κακό είναι ότι ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει από επιτραπέζια παιχνίδια μόνο το Risk, τη Monopoly και το Taboo τη στιγμή που υπάρχουν πολύ μεγάλος αριθμός πρωτότυπων και διασκεδαστικών παιχνιδιών εκεί έξω. Σκέφτηκα λοιπόν να προτείνω μερικά παιχνίδια τα οποία από την πείρα μου, έχω δει ότι παίζονται πολύ ευχάριστα από άτομα που δεν ασχολούνται με επιτραπέζια προσφέροντας πολλές ώρες διασκέδασης.

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να κοιτάξει κάποιος πριν πάρει δώρο σε έναν non-gamer φίλο του είναι να φροντίσει το παιχνίδι να είναι πολύ διασκεδαστικό ή αλλιώς «χαβαλετζίδικο». Κάποιος που δεν ασχολείται με παιχνίδια στο βαθμό που το κάνουμε εμείς δύσκολα θα παίξει ένα βαρύ παιχνίδι στρατηγικής ή ένα πολύπλοκο παιχνίδι με κάρτες. Θέλει κάτι γρήγορο, ευχάριστο που κατά προτίμηση να προκαλεί γέλιο. Αυτό μας φέρνει και στο δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να προσέξει κάποιος: Να μην έχει πολλούς κανόνες. Αν ένας άπειρος σε παιχνίδια χρειάζεται να διαβάσει ένα manual 30 σελίδων για να ξεκινήσει να παίζει, δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ. Τέλος, κάτι που ενώ εγώ δεν του έδινα ιδιαίτερη σημασία, παρατήρησα ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το να είναι το παιχνίδι στα ελληνικά. Αν αυτό είναι δύσκολο τότε να είναι τουλάχιστον οι κανόνες του στα ελληνικά και κατά προτίμηση τα components του παιχνιδιού να μην έχουν πολύ κείμενο.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν έγώ θα πρότεινα τα παιχνίδια που θα δείτε παρακάτω για δώρα. Όλα είναι από τις εκδόσεις Κάισσα και μπορεί κάποιος να τα βρει εύκολα στα ομώνυμα καταστήματα ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία όπως πχ ο Παπασωτηρίου ή το FNAC. Ο τίτλος του καθενός είναι λινκ για το boardgamegeek.com όπου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, να διαβάσετε σχόλια και γενικά να πάρετε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά. Επιπλέον, δίπλα σε κάθε ένα αναγράφω και την τιμή που δίνεται στο επίσημο site της Κάισσας. Φυσικά από κατάστημα σε κατάστημα μπορεί να βρείτε κάποια καλύτερη τιμή ή να σας γίνει έκπτωση αν οι αγορές σας ξεπεράσουν κάποιο ποσό.

Η μετακόμιση

Με όποιους το έχω παίξει αυτό το παιχνίδι (από non-gamers) το έχουν λατρέψει! Πολύ διασκεδαστικό, γρήγορο, ευχάριστο και με πολύ απλούς κανόνες. Οι παίκτες ξεκινάνε με κάποιους πόντους και στην αρχή κάθε γύρου ρίχνουν τα ζάρια του παιχνιδιού για να δουν τι «φορτίο» θα χρειαστεί να μετακινήσουν. Όταν το κάνουν όλοι αυτό ανοίγουν ταυτόχρονα κάρτες με φορτηγά και θα πρέπει ο καθένας να προλάβει να επιλέξει αυτό που τον εξυπηρετεί καλύτερα βάσει του φορτίου του. Προσοχή όμως: Αν κάποια κομμάτια του φορτίου του δε χωράνε στο φορτηγό ή αν μείνει πολύ κενός χώρος σ’ αυτό θα χάσει από τους πόντους του. Κερδίζει όποιος στο τέλος του παιχνιδιού έχει τους περισσότερους πόντους.

Παίκτες: 3 – 6
Τιμή: 30€

Jungle Speed

Το παιχνίδι αυτό, τους τελευταίους μήνες γίνεται ολοένα και πιο γνωστό γεγονός που δείχνει πόσο δημοφιλές είναι. Οι παίκτες ανοίγουν διαδοχνικά κάρτες μπροστά τους και μόλις ανοιχτούν 2 ίδιες συναγωνίζονται για το ποιος θα προλάβει να πιάσει το ξύλινο τοτέμ στο κέντρο του τραπεζιού. Οποιος χάσει αναγκάζεται και παίρνει τις κάρτες που είχε αποκαλύψει ο αντίπαλος του. Κερδίζει όποιος ξεφορτωθεί πρώτος όλες τις κάρτες του.

Παίκτες: 2-8 (παίζει καλύτερα με 4 και πάνω)
Τιμή: 20€

Χάλι-Γκάλι

Παρόμοιο παιχνίδι με το Jungle Speed μόνο που εδώ οι παίκτες προσπαθούν να μαζέψουν τις κάρτες των άλλων αντί να τις ξεφορτωθούν και χτυπάνε ένα κουδούν αντί για να προσπαθούν να πιάσουν το τοτέμ. Επιπλέον αντί για περίεργα σχήματα οι κάρτες απεικονίζουν φρούτα και οι παίκτες θα πρέπει να προσέχουν πότε αυτά που είναι ανοικτά κάτω ισούνται με πεντε. Προτείνεται για μικρότερες ηλικίες αν και προσωπικά θεωρώ ότι παίζεται ανετότατα και από μεγάλους προκαλώντας άφθονο γέλιο και διασκέδαση. Αν και αποτελώ μειοψηφία, εμένα μου αρέσει πιο πολύ από το Jungle Speed.

Παίκτες: 2 – 6
Τιμή: 15€

Ubongo

Σας αρέσει το Tetris; Τα puzzle? Τότε ετοιμαστείτε για ένα παιχνίδι που συνδυάζει και τα δύο. Οι παίκτες έχουν στην κατοχή τους κομμάτια σαν αυτά που συναντάει κανείς στο Tetris. Κάθε γύρο ανοίγει ο κάθε ένας μια τυχαία καρτέλα και προσπαθει με τα κομμάτια αυτά να συμπληρώσει το χώρο που δείχνει η καρτέλα, πριν φυσικά τελειώσει ο χρόνος. Όποιος τα καταφέρει κερδίζει διαμαντάκια, ο πιο γρήγορος όμως έχει περισσότερες επιλογές. Γρήγορο παιχνίδι που θα ακονίσει και την σκέψη σας, πέρα από την ταχύτητα σας.

Παίκτες: 2 – 4
Τιμή: 30€

Bandu

To Jenga το θυμάστε; Ετοιμαστείτε για ένα παιχνίδι παρόμοιας λογικής, αυτή τη φορά όμως με πολύ περίεργα σχήματα. Οι παίκτες προσπαθούν ο κάθε ένας να φτιάξει έναν όσο το δυνατό πιο σταθερό πύργο κάνοντας παράλληλα ασταθείς τους πύργους των υπολοίπων. Το παιχνίδι έρχεται με 4 διαφορετικούς τρόπους παιξίματος που όλοι ξεφεύγουν από το απλό «παίρνω ένα κομμάτι και το προσθέτω στον πύργο» αφού βάζουν μέσα πλειστηριασμό για την απόκτηση ενός κομματιού ή δόσιμο (δύσκολου συνήθως) κομματιού σε άλλον παίκτη. Ένα παιχνίδι ιδανικό για όλες τις ηλικίες και με πολλή… αγωνία! (θα μου πέσει ο πύργος, δε θα μου πέσει… )

Παίκτες: 2 – 6
Τιμή: 50€

Bohnanza

Φασούλι το φασούλι… Ετοιμαστείτε να γίνεται έμπορος των πιο τρελλών φασολιών που έχετε δει ποτέ σας! Θα χρειαστείτε να κάνετε τρελλά παζάρια με τους συμπαίκτες σας για να μπορέσετε να φυτέψετε τις καλύτερες ποικιλίες φασολιών! Πολλές συναλλαγές και πολλές ανατροπές σε ένα από τα πιο γνωστά ευρωπαικά παιχνίδια με κάρτες. Αν και λιγότερο «χαβαλετζίδικο» σε σχέση με κάποια άλλα στη λίστα αυτή, εξακολουθεί να είναι πολύ διασκεδαστικό ενώ non-gamers που το δοκίμασαν δε δυσκολεύτηκαν καθόλου με τους κανόνες του.

Παίκτες: 2 – 6
Τιμή: 15€

Ca$h n Gun$

Μόλις κλέψατε μία τράπεζα και ήρθε η ώρα να μοιράσετε τα χρήματα μεταξύ σας! Μεταξύ κατεργαρέων όμως δεν επικρατεί πάντα η ειλικρίνεια και έτσι θα πρέπει να αρχίσουν να μιλάνε τα όπλα. Ο κάθε ένας βγάζει το πιστόλι του (από αφρολέξ) και σημαδεύει κάποιον από τους άλλους. «Άραγε έχει βάλει σφαίρα μέσα ή απλά μπλοφάρει;» αναρωτιέται ο άλλος. Στο τέλος μόνο όσοι έχουν μείνει ζωντανοί θα μοιραστούν τα χρήματα. Ένα απίστευτο παιχνίδι με πολύ γέλιο και συνεχείς ανατροπές. Πολύ απλοί κανόνες αλλά και επιλογή για πιο «στρατηγικό» παιχνίδι χάρη σε κάρτες που δίνουν ιδιότητες στους παίκτες. Με όσους το έχω παίξει το έχουν κατα-ευχαριστηθεί και είναι σίγουρο hit όποτε το παίζουμε. Αποτελεί από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της Κάισσα στα ελληνικά.

Παίκτες: 4 – 6
Τιμή: 45€

Τα παραπάνω αποτελούν απλά κάποιες ιδέες αν θέλετε να εισάγετε εύκολα και ευχάριστα κάποιον στον υπέροχο κόσμο των επιτραπεζίων. Πέρα από αυτά φυσικά υπάρχουν ένα σωρό άλλα παιχνίδια και μπορεί να βρείτε το ιδανικό σας σε κάποιο από εκείνα. Αρκεί μια επίσκεψη σε ένα σχετικό κατάστημα και σίγουρα θα βρείτε πολλές επιλογές για ένα ωραιότατο χριστουγεννιάτικο δώρο!

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Απόψεις. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: