Ανασκόπηση 2ου Διαγωνισμού Σχεδιασμού Επιτραπεζίων

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε αρχικά για το blog της Κάισσας και δημοσιεύτηκε εκεί πρώτη φορά. Το καταγράφω κι εδώ για όποιον δεν το είδε. Επιπλέον, θα το βρείτε και μεταφρασμένο στα αγγλικά στο boardgamenews (μαζί και με περισσότερες φωτογραφίες).

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός ο 2ος Διαγωνισμός Σχεδιασμού Επιτραπέζιου Παιχνιδιού του Greek Guild.

Για όσους δε γνωρίζουν, το Greek Guild αποτελεί στην ουσία την ελληνική κοινότητα των φίλων των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου στα πλαίσια του γνωστού site www.boardgamegeek.com με σκοπό να συγκεντρώσει όλους τους Έλληνες χρήστες του σε ένα σημείο, πράγμα που και κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων μεγαλώσαμε, εξελιχθήκαμε, γνωριστήκαμε από κοντά και μοιραστήκαμε όλοι μαζί το αγαπημένο μας χόμπι.

Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ο δημιουργός του Guild, Μάνος Βεληβασάκης, είχε την ιδέα να διοργανώσουμε ένα διαγωνισμό δημιουργίας επιτραπέζιου παιχνιδιού. Χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και σε ένα κυρίως παρεΐστικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός με 4 δημιουργούς να παρουσιάζουν τα παιχνίδια τους. Η εκδήλωση πήγε πάρα πολύ καλά, άρεσε σε όλους και σχεδόν αμέσως ανακοινώθηκε ο 2ος διαγωνισμός για ένα χρόνο μετά! (Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του 1ου διαγωνισμού είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι που κέρδισε, το «Souvlaki Wars», θα εκδοθεί εντός της χρονιάς από την Κάισσα)

Φέτος το ενδιαφέρον ήταν πιο έντονο και τα άτομα που θέλησαν να συμμετάσχουν περισσότερα. Καθώς πλησίαζε ο καιρός συνειδητοποιήσαμε ότι ο διαγωνισμός θα μπορούσε να γίνει πιο οργανωμένα φέτος και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει ακόμα περισσότερος κόσμος το όμορφο χόμπι μας. Στην αναζήτηση χορηγών η Κάισσα προσφέρθηκε αμέσως να βοηθήσει και θα θέλαμε σʼ αυτό το σημείο να την ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως για τη συμβολή της στην όλη εκδήλωση. Σύντομα λοιπόν, κλείσαμε την αίθουσα που θα γινόταν η εκδήλωση, τυπώσαμε αφίσες και αρχίσαμε να ενημερώνουμε κόσμο για το διαγωνισμό. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και πολλοί περίμεναν πως και πως να δουν τις δημιουργίες των συμπατριωτών τους.

Η 13η Φεβρουαρίου έφτασε και η εκδήλωση ήταν πια γεγονός.  Αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή 8 παιχνίδια για το διαγωνισμό, 2 από αυτά όμως κατέληξαν να αποσυρθούν μια και δεν ήταν ακόμα τελειωμένα και σε θέση να διαγωνιστούν. Τα 6 εναπομείναντα παιχνίδια λοιπόν κονταροχτυπήθηκαν για το βραβείο του καλύτερου επιτραπέζιου παιχνιδιού από Έλληνα δημιουργό. Και αυτό που σίγουρα δεν έλειπε ήταν η ποικιλία:

Στο Astrologica, ο Αντώνης Τσιμίνου καλεί τους παίκτες να βάλουν σε μία τάξη το ζωδιακό κύκλο, τις πλανητικές θέσεις και τους οίκους των ζωδίων αλλά και να δυσκολέψουν τους αντιπάλους τους με την βοήθεια του ορίζοντα, του ζενίθ και του ναδίρ του μεσημβρινού στον ουράνιο θόλο. Ένα γρήγορο και εύκολο παιχνίδι που απαιτεί παρατηρητικότητα και έξυπνους συνδυασμούς!

Στο Αυτοκράτωρ, ένα παιχνίδι στρατηγικής του Λευτέρη Ηρωγλίδη οι παίκτες καλούνται να πάρουν το μέρος των Βυζαντινών, των Σαρακηνών, των Μαυριτανών ή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να κατακτήσουν όσες περισσότερες περιοχές του τότε γνωστού κόσμου μπορούν. Έχει δοθεί έμφαση στην ιστορική ακρίβεια, ενώ το σύστημα μάχης είναι ενδιαφέρον και σχετικά πρωτότυπο.

Στο Briefcase των Σωτήρη Τσαντίλα και Νίκου Σακάλογλου οι παίκτες καλούνται να διαχειριστούν επιχειρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 90 μέσα από έναν deck-building μηχανισμό, παρόμοιο με αυτό του παιχνιδιού Dominion, αλλά με πολλές ενδιαφέρουσες καινοτομίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα γρήγορο και εθιστικό παιχνίδι που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και εγγυάται ότι με το που τελειώσει μια παρτίδα θα θέλετε να παίξετε την επόμενη!

Το Drum Roll, δημιουργία του Κωνσταντίνου Κοκκίνη και του Δημήτρη Δρακόπουλου μας μεταφέρει σε ένα τσίρκο στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ή μάλλον όχι σε ένα αλλά σε πολλά αφού ο κάθε παίκτης καλείται να διαχειριστεί το δικό του! Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να προσλάβει τους καλύτερους performers (ζογκλέρ, θηριοδαμαστές, ταχυδακτυλουργούς κλπ) αλλά και να προσπαθήσει να τους εξοπλίσει κατάλληλα ώστε να καταφέρουν αυτοί να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό την ώρα της παράστασης. Μετά από 3 παραστάσεις σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ο παίκτης με τη μεγαλύτερη φήμη είναι και ο νικητής! Το παιχνίδι πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο επιτραπέζιο με εκπληκτικό artwork που πραγματικά δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα επιτραπέζια του εξωτερικού!

Το Home Sweet Home του Γιώργου Ζώτου μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε το σπίτι των ονείρων μας! Ξεκινώντας με 4 δωμάτια μόνο και με τακτικές επισκέψεις σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, χτίστες, διακοσμητές κλπ καλούμαστε να χτίσουμε νέα δωμάτια, να εγκαταστήσουμε κεντρική θέρμανση ή συναγερμό, να αγοράσουμε ηλεκτρικές συσκευές ή να συμμετάσχουμε σε δημοπρασίες για σπάνια έπιπλα-αντίκες! Και φυσικά με ποιο καλύτερο τρόπο θα χαρούμε τις αγορές μας απ’ το να κάνουμε μια δεξίωση καλώντας τους γείτονες-συμπαίκτες μας να δουν τα κατορθώματα μας και να σκάσουν απ’ τη ζήλεια τους! Προσοχή όμως! Το κακό μάτι τους θα μας προκαλέσει ατυχήματα, ικανά να καταστρέψουν αυτά που με τόσο κόπο αποκτήσαμε! Αδιαμφισβήτητα το πιο πρωτότυπο θεματικά παιχνίδι του διαγωνισμού!

Τέλος, στο Hunt for the Crown , ένα παιχνίδι με κάρτες από τον Άγγελο Βαζαίο, πηγαίνουμε μέχρι τη γειτονική Ιταλία όπου και παίρνουμε το ρόλο Ιταλών ευγενών. Ο Βασιλιάς δυστυχώς είναι ετοιμοθάνατος και σύντομα κάποιος από εμάς θα κληθεί να τον διαδεχτεί. Για να εξασφαλίσουμε ότι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα κερδίσουμε το πολυπόθητο στέμμα , προσπαθούμε να επηρεάσουμε άλλους κατώτερους ευγενείς και να τους πάρουμε με το μέρος μας, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη τους στον αγώνα της διαδοχής. Οι ίντριγκες όμως είναι πολλές και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη με αποτέλεσμα τίποτα να μην είναι σίγουρο μέχρι και την τελευταία στιγμή!


Την εκδήλωση επισκέφτηκε πάρα πολύς κόσμος, γεγονός που έκανε εντύπωση και σε μας τους ίδιους και μας χαροποίησε ιδιαιτέρως. Πολλοί άλλωστε από τους επισκέπτες δήλωσαν ότι δε γνώριζαν ότι υπήρχε τέτοια κοινότητα που να ασχολείται τόσο με τα επιτραπέζια παιχνίδια και αμέσως μετά την εκδήλωση έγιναν κι αυτοί μέλη! Επίσης, πολλοί ήταν κι αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας με σκοπό να συμμετάσχουν και οι ίδιοι με κάποιο δικό τους παιχνίδι. Δυστυχώς λόγω του ότι ενημερωθήκαμε τελευταία στιγμή δε γινόταν να μπουν, θα τους περιμένουμε όμως με πολλή χαρά του χρόνου στον επόμενο διαγωνισμό!

Στο τέλος της ημέρας ανακοινώθηκαν και οι νικητές του διαγωνισμού. Είχε αποφασιστεί από πριν ότι θα υπήρχαν 2 βραβεία. Ένα που θα προερχόταν από μία κριτική επιτροπή που είχε θεσπιστεί γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, και ένα που θα ήταν επιλογή του κοινού. Η μεγάλη «μάχη» ήταν ανάμεσα στο Briefcase και το Drum Roll, δύο παιχνίδια που θεωρούνταν φαβορί για το πρώτο βραβείο και που δύσκολα κανείς μπορούσε να επιλέξει ποιο είναι καλύτερο. Τελικά, μετά την καταμέτρηση των ψήφων και στις 2 κατηγορίες ο μεγάλος νικητής ήταν το Drum Roll με πολύ όμως μικρή διαφορά από το Briefcase, γεγονός που έδειχνε τη μεγάλη αξία και των δύο παιχνιδιών. Το ευχάριστο είναι ότι οι δημιουργοί και των δύο σκοπεύουν εντός του 2011 να τα εκδώσουν οπότε θα περιμένουμε με ανυπομονησία να τα δούμε στα ράφια των καταστημάτων!

Θα θέλαμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που ήρθε στην εκδήλωση, που έπαιξε τα παιχνίδια, μίλησε με τους δημιουργούς και βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί αυτός ο διαγωνισμός. Για ένα δημιουργό, το να προσφέρει χαρά και διασκέδαση στους άλλους γύρω του μέσα από το παιχνίδι του είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και όταν χάρη σε σας αυτό γίνεται πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό. Επιπλέον θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον σύλλογο ΕΣΠΑΙΡΟΣ αλλά και το κατάστημα Playce για την υποστήριξη τους και τη βοήθεια στη διεξαγωγή.

Του χρόνου θα προσπαθήσουμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και σε συμμετοχές μια και η ποιότητα των παιχνιδιών όπως φαίνεται κάθε χρόνο θα αυξάνει. Αν έχετε κι εσείς κάποια ιδέα στο μυαλό σας ή έχετε ήδη ετοιμάσει κάποιο παιχνίδι θα χαρούμε πολύ να το δούμε από κοντά, να το δοκιμάσουμε και να το δούμε να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό! Μέχρι τότε βέβαια μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο www.greekguild.gr και να γνωρίσετε ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν το ίδιο χόμπι με εσάς και αγαπάνε τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Και του χρόνου!

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκδηλώσεις, Νέα. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: